Gå vidare till innehåll
Renköttsguide

Renköttsguiden- vad ska man välja?

Renkött är ett magert och mört kött, rikt på nyttigheter i dess mest biotillgängliga former. Hemligheten bakom smaken och konsistensen är djurens naturliga livsmiljö och föda. Renen lever fritt i fjäll och skog där den äter vilda bär, svamp och lav, vilket ger ett unikt kött som saknar motstycke. Vi förstår att det kan vara utmanande att välja rätt detalj och tillaga det på bästa sätt. Därför har vi skapat denna guide som kan hjälpa dig att hitta dem rätta produkterna för just dig. 

 

Torkad Renstek är rimmad i ett dygn och sedan lufttorkad utomhus i frisk fjäll luft i flera veckor. Torkad renstek är utmärkt att ta med på utflykten, på charkbrickan med ett glas vin eller som tilltugg.


Reninnerfilé är den finaste biten på renen, den enda muskel som sitter på insidan av ryggraden, och är otroligt mör. Tillagas med försiktighet bäst medium-rare (54-55 grader) på hög värme, men aldrig mer än medium (57 grader) då köttet lätt blir torrt vid överstekning och kan få en bismak.


Renytterfilé sitter på utsidan av ryggraden och är en av de finaste delarna på renen. Den är otroligt mör och lättlagad. Renytterfilé tillagas med försiktighet bäst medium-rare (54-55 grader) på hög värme, men aldrig mer än medium (57 grader). 


Reninnanlår är den möraste delen av steken, och kan jämföras med inner- och ytterfilé. Innanlåren kan tillagas hel i ugnen, tärnas till råbiff, stekas i skivor som lövbiff eller strimlor i stroganoff. 

 

Renlägg är skivor av bakpartiet på renen som innehåller ben, märg och kött. Renlägg passar utmärkt till Italienska paradrätten Ossobuco som vanligtvis görs på kalvlägg. Renlägg tillagas bäst som långkok eller i ugn.

 

Renskav av stek är gjord på den allra finaste styckdetaljen av renens bakre del. Vår renskav skiljer sig från det mesta som finns på marknaden. Den är otumlad (utan tillsatt vatten och salt) och tillverkad på traditionellt vis för bästa kvalitet.

 

Suovas Renskav är gjord på bog. Suovas betyder rökt på samiska, och innebär att köttet först har rimmats i ett dygn för att sedan kåtarökas med färsk ved från fjällbjörkar i ungefär en dag.

 

Gurpa eller Gurpi är en traditionell samisk produkt som består av kåtarökt och rimmad köttfärs, inlindad i renens nätmage. Köttet är i färdiga skivor. Gurpa skivorna steks på panna tills de fått stekyta, några minuter på varje sida tills den inte längre är rå i mitten.


 

Suovas Reninnanlår görs på rimmat och rökt reninnanlår. Suovas betyder rökt på samiska. Köttet är kåtarökt med färsk ved från fjällbjörkar och har en lätt rökt smak. Bästa sättet att tillaga Souvas Reninnanlår är att skiva i ca. 1 cm tunna skivor, och stekas på panna med mycket smör.


 

Renfärs är mald renkött. Renfärsen är magert och lättlagat som passar utmärkt för klassiska rätter som köttbullar, köttfärssås, lasagne eller hamburgare. 


 

Renstek består av innanlår, rostbiff, fransyska och ytterlår. Dessa bitar utgör några av de finaste delarna av renen. Steken kan tillagas hel i ugn och på så sätt behålla saftigheten, eller styckas för att tillaga de olika bitarna för sig. Rensteken går att få med eller utan fett.
Renstek används till torkning. 

 

Renbringa är renens bröst. Den är en av delarna som har högst fetthalt, och är därför också mycket smakrik. Bringa ska tillagas långsamt och i låg temperatur. Den passar utmärkt till soppor och grytor.


 

Renkotlett (högrev) kommer från övre ryggpartiet och en del som ofta glöms bort. Kotletter av högrev tillagas bäst som långkok, eller steks som den är på panna. Benen ger köttet en saftig smak och en härlig buljong. Renkotlett av högrev är ett prisvärt alternativ till sadelkotlett.


 

Rensadel kotletter innehåller ytterfiléen och är därför en av de möraste bitarna på renen. Sadelkotletter kan tillagas i ugn eller stekas på panna.
Renrostbiff är näst bästa delen av steken (efter innanlår) och därmed en utmärkt kandidat för en finmiddag.

 

Rostbiffen tillagas vanligtvis i ugnen i ca. en timme, men kan också stekas på panna i tunna skivor likt filéer. 


 

Renbog är populär att torka, röka, och använda till renskav, men bogen kan också tillagas som långkok eller i ugn. Eftersom bogen innehåller ben är det saftig och smakrik. Bogen är ett prisvärt alternativ till stek.

 

Rensida består av revbenen och används ofta som kokkött i soppor och grytor. Rensida går att köpa sågad i bitar eller hel. Hel sida finns med eller utan fett. Utmärkt att röka hel, gärna med lite fett, för att sedan tillaga i ugn.

 

Renhjärta är en otroligt näringsrik och underskattad delikatess som kan tillagas på fler olika sätt, tex. soppa, gryta, på spett, blandat i färs mm. Hjärtat kan skäras i bitar eller strimlor till en gryta eller soppa. Hjärtat kan även rimmas eller varmrökas, och serveras som pålägg eller tilltugg.

 

Renlever är en underskattad del som är otroligt näringsrik, då den innehåller mängder av biotillgängliga former av vitaminer och mineraler. Passar bra till levergryta, paté eller att steka som den är med lingon och en god sås. 

 

Rentunga är en populär delikatess i norr som ofta kokas tillsammans med kött tills den fått lagom tuggmotstånd. Kokad rentunga kan sedan ätas kall som tilltugg eller utflyktsmat eftersom den innehåller mycket energi.

 

 

 

Tillbaka till blogg