Fördelarna med att äta mat från naturen

Fördelarna med att äta mat från naturen

I en värld där livsmedelsindustrin ofta domineras av processad mat med långa ingredienslistor och konstgjorda tillsatser, kan det vara lätt att glömma kraften och fördelarna med att äta naturliga livsmedel med så få ingredienser som möjligt. Att välja mat som är nära sin ursprungliga form och utan tillsatser kan ha en rad positiva effekter på vår hälsa och miljön. I den här artikeln kommer vi reda ut varför det är viktigt att välja så naturlig mat som möjligt. 

 

1. Riktig näring

Naturlig mat tenderar att vara rik på näringsämnen och full av de fördelaktiga ämnen som vår kropp behöver för att fungera optimalt. Genom att äta mat med få ingredienser undviker vi ofta överflödig tillsats av socker, färgämnen, onaturliga konserveringsmedel osv. Naturliga råvaror som kött, fisk, grönsaker, frukt, bär osv. innehåller däremot en mängd olika vitaminer, mineraler och antioxidanter, som ger oss den näring vi behöver för att må bra. Renkött erbjuder en imponerande mängd näringsämnen som enligt en studie från Universitetet i Tromsö innehåller dubbelt så mycket av vissa essentiella näringsämnen som andra köttsorter. 

 

2. Bättre matsmältning & biotillgänglighet

Naturlig mat tenderar att vara lättare att smälta för vår kropp jämfört med processad mat. Genom att äta mat med färre ingredienser ger vi våra magar en paus från komplexa kemikalier och konstgjorda tillsatser, vilket kan minska risken för matsmältningsbesvär och andra magproblem. Vi människor har ätit kött och grönsaker i alla tider och våra kroppar är anpassade till att hantera naturliga råvaror, samt ta upp näringen från den maten. Biotillgängligheten är därför mycket bättre i tex. renkött än i kött-substitut. 

 

3. Miljöpåverkan

Valet av naturlig mat kan också ha positiva effekter på miljön. Genom att välja mat som är mindre bearbetad och har kortare transportsträckor minskar vi vår miljöpåverkan genom att minska utsläppen från livsmedelsproduktion och transporter. Dessutom kan ekologiskt odlade råvaror, som ofta används i naturliga livsmedel, främja en hållbarare jordbrukssystem, bidra till friska jordar och bevara biologisk mångfald. 

 

4. Smak och nöje

Naturlig mat erbjuder ofta en rikare och mer autentisk smakupplevelse. Genom att äta mat som är nära sin ursprungliga form kan vi verkligen uppskatta smaken och konsistensen av varje ingrediens. Dessutom kan naturliga råvaror vara en källa till inspiration i köket, vilket ger oss möjlighet att utforska olika smaker och skapa hälsosamma och läckra måltider som stärker vår koppling till naturen och kulturen runtomkring oss. När vi väljer riktiga råvaror blir det automatiskt mer naturligt att vi äter med årstiderna och lokalt. 

 

Att välja mat med så få ingredienser som möjligt är ett enkelt sätt att främja både vår egen hälsa samt miljön runt omkring oss. Vad vi människor väljer att stoppa i oss väcker starka känslor och åsikter hos de flesta. Mat är politik. Däremot finns det någonting som all forskning kring mat kan enas om: vi borde äta mer naturlig mat med så få ingredienser som möjligt. Detta gäller oavsett om man äter kött eller växt-baserat. Därför är vi stolta över att alla våra renkötts produkter innehåller 100 % kött, eller bara renkött och vanligt salt (inte nitrit). 

Tillbaka till blogg