Renkött rikt på Omega-3

Omega-3 vs. Omega-6

Det är ingen nyhet att omega-3 fettsyror är nyttiga, men visste du att renkött innehåller minst 3 gånger så mycket omega-3 som industriellt kött? 


Omega-3 bidrar till många viktiga funktioner och system i kroppen som är kopplade till mitokondria, cellernas kraftverk. Kvaliteten på bränslet avgör hur effektiv vår metabolism är, alltså hur väl vi kan omvandla mat till energi. Om våra celler orkar producera tillräckligt med energi kan kroppen göra det den ska och vi håller oss friska. 


Den mest biotillgängliga typen av omega-3 finns bara i animaliska produkter
Det finns tre olika typer av omega-3 fettsyror, och två av dem; DHA och EPA kommer enbart från animaliska källor. Den tredje typen, ALA finns i bland annat chiafrön och linfrön, men tyvärr kan människor bara konvertera en liten del av ALA till EPA, och ännu mindre till DHA som är den bästa typen av omega-3.


Omega-3 är anti-inflammatorisk
Inflammation i kroppen uppstår naturligt för reparera skador eller kämpa emot infektion, men kronisk inflammation leder däremot till försämrat immunförsvar och en grogrund för olika slags livsstilsrelaterade sjukdomar såsom; hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, Alzheimers och många typer av cancer. Både omega-3 och omega-6 är essentiella vilket betyder att vi måste få dem från kosten. Dessa fettsyror blir till byggstenar för hormoner som styr immunförsvarets kommunikation. En del av dessa hormoner bidrar till mer inflammation medan andra minskar inflammation. Generellt så är omega-3 byggstenen för de hormoner som signalerar att minska inflammation medan omega 6 är motsatsen. 

 

Industriellt-kött innehåller mest omega-6 på grund av djurens kost
Generellt är kött en av de bästa källorna till omega-3, men problemet idag är att de flesta djur matas med näringsfattig foder som innehåller biprodukter från tillverkning av socker, etanol, rapsolja och mjöl. Resultatet blir att andelen omega-3 fettsyror minskar kraftigt, och istället innehåller köttet mestadels inflammatoriska omega-6 fettsyror

 

Rubbad balans mellan omega 6 och omega 3
I våra förfäders kost var förhållandet mellan omega-3 och omega-6 i balans. I dagens industrimat får människor i sig 15-20 gånger mer omega-6 än omega-3. Intaget av de två fettsyrorna behöver vara i jämvikt för att kroppen ska må bra. En hög mängd omega-6 i cellmembranen är starkt förknippat med sjukdomar som orsakas av kronisk inflammation.

 

Bästa källorna till omega 3: 

  • Små vildfångad fisk som ansjovis, sardiner, makrill, öring och röding.

  • Organ från naturbetesdjur; lever, hjärta, hjärna, njure

  • Märgben

 

Källor:

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3224740

 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11844977/

 https://www.nature.com/articles/nri2294

 https://www.forskning.se/2020/05/15/biprodukter-gor-mjolkkor-mer-produktiva/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30184091/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3335257/

 

Tillbaka till blogg