Vi lever i en värld där köttkonsumtionen målas upp som en av miljöns främsta bovar och växtbaserade alternativ marknadsförs som det miljövänliga valet. Men vad är egentligen sant?
Kanske har du läst innehållsförteckningen för växtbaserade köttsubstitut, och förvånats över den långa listan ingredienser. För att skapa vego-burgare, vego-ost, eller vego-smör används ofta massor med konstgjorda smakämnen, färgämnen och stabilisatorer. Dessa ingredienser tillverkas på stor industriell skala som kräver enorma mängder energi.
Odlingen av vissa råvaror för växtbaserade produkter, såsom soja och ärtor, kan vara mycket resurskrävande, och transporteras ofta långa avstånd. Intensivt jordbruk leder ofta till markförstöring, överanvändning av vattenresurser och förlust av biologisk mångfald.
Det är ingen tvivel om att industriellt kött som skickats över halva jordklotet inte är bra för varken miljön eller hälsan. Det vi behöver göra är att ställa högre krav på våra råvaror och producenter, samt äta mer av hela djuret.
Renar betar fritt i naturen, vilket innebär att de inte kräver några konstgjorda foder. De äter vilda växter, gräs, svamp och lavar, vilket är en naturlig del av deras kost. Eftersom renar betar fritt i naturen finns det ingen användning av bekämpningsmedel, konstgödsel eller andra kemikalier som är vanliga i konventionell djurhållning. Detta bidrar till att bevara markens och ekosystemens hälsa.
2. Renkött har lågt koldioxidavtryck
Produktionen av renkött innebär ett lågt koldioxidavtryck jämfört med andra kött-typer och växtbaserade köttsubstitut. Renar kräver inte den energikrävande infrastrukturen som ofta är förknippad med både industriell köttproduktion och produktion av växtbaserade köttsubstitut. Renskötsel är en traditionell form av jordbruk som har praktiserats i århundraden av samer och andra ursprungsbefolkningar. Denna metod är hållbar och har en minimal inverkan på miljön, eftersom den är anpassad till de naturliga förhållandena i de områden där renarna lever. Detta resulterar i en lägre energiförbrukning och därmed lägre utsläpp av växthusgaser.
3. Renkött främjar inhemsk matproduktion
Renkött produceras lokalt vilket minskar transportavstånd och därmed de utsläpp som är förknippade med transport av livsmedel över långa avstånd. Lokal produktion minskar beroendet av globala livsmedelskedjor. Slakterier som våran har ofta nära och långvariga samarbeten med renskötare i närområde så det är möjligt att garantera köttets spårbarhet och kvalitet längs hela försörjningskedjan.
Renkött är inte bara ett hälsosamt och näringsrikt val, utan också ett miljövänligt alternativ. Genom att välja renkött kan du göra en positiv inverkan på miljön, samtidigt som du njuter av en högkvalitativ proteinkälla.